WELKOM BIJ DE
CLUB VAN 1-1-2

WELKOM BIJ DE
CLUB VAN 1-1-2
Ambulance
Veiligheidsregio Rotterdam Rijmond
Brandpreventievoorlichting voor het basisonderwijs

De Club van 1-1-2 is in feite het sluitstuk van de brandpreventievoorlichting voor leerlingen in het basisonderwijs. De voorlichting kan al eerder beginnen. Ook voor leerlingen van groep 4 en groep 7 biedt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een geheel verzorgde les op locatie op uw school. Een ervaren brandweerman of -vrouw speelt hierbij in op de belevingswereld van de leerlingen. 

Groep 4: Brandweerman in de klas

Bij deze groep verschijnt de brandweerman met een koffer vol attributen voor de klas. Zo is er een brandweerauto, maar ook een knuffelbeer met verbrande billen en dus een verhaal. Er is een pan die te lang op het vuur bleef staan tijdens een telefoongesprek. Hoe blus je zo'n pan? Natuurlijk wordt ook het vluchten uit de woning besproken waarbij de rookmelder niet ontbreekt. Duur: 1 uur. Kosten: geen.

Groep 7: Lespakket Brandveilig Leven

Voor de groepen 7 en 8 is het lesprogramma "Brandweer op school" ontwikkeld. Dit lesmateriaal is zelfstandig door docenten te gebruiken in de klas. Na het doorlopen van het  lesboekje kan op verzoek een brandweerman een interactieve presentatie in de klas verzorgen. Hierbij komt het werk van de brandweer aan de orde, waarbij een van de leerlingen in een brandweerpak wordt gestoken. Ook worden de branddriehoek en blusmiddelen uitgelegd. Daarnaast wordt in een filmpje getoond hoe snel vuur om zich heen grijpt en hoe heet het kan worden. Vervolgens wordt ingegaan op mogelijke oorzaken van brand in huis en wat er in welk geval moet gebeuren. Duur: 1,5 tot 2 uur. Kosten: geen.

Groep 8: Doe- en ervaartraining bij De club van 1-1-2

Het lesprogramma wordt in groep 8 afgesloten met een bezoek aan het huis van de familie Brandjes: "de Club van 1-1-2". Een bezoek aan de Club van 1-1-2 is een unieke ervaring die kinderen uit groep 8 bewust maakt van brandveiligheid. Waar ligt brand op de loer? Hoe voorkom je het? Wat moet je doen als er toch iets mis is gegaan? Dit alles kunnen de leerlingen nu aan den lijve ondervinden tijdens een anderhalf uur durende doe-en-ervaartraining. Speciaal voor dit doeleinde werd in de nieuwe brandweerkazerne Schiedam een woning nagebouwd. Hier volgen de leerlingen een route waarbij ze verschillende kamers betreden. Aan het einde van de tocht kunnen ze zelf controleren wat ze goed deden en wat er nog beter kan. Deze speelse doe-en-ervaartraining maakt kinderen alert en geeft ze inzicht in hoe te handelen. Juist door het levensechte karakter van de doe-opdrachten, vergeten zij de opgedane kennis nooit meer. Zij nemen hun inzichten mee naar huis. Wij roepen alle jonge deelnemers, ofwel leden van de Club van 1-1-2 op om hun inzichten te delen met hun gezinsleden. Zo vergroten wij samen de veiligheid van onze leefomgeving. Na het voltooien van de training ontvangt iedere leerling een persoonlijke lidmaatschapskaart voor de Club van 1-1-2.

Plan hier je bezoek

Meer Informatie

Geef ook uw groep 8 op voor De club van 1-1-2 of meld uw school aan voor het totale lesprogramma. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:Georgette Plomp
Coördinator de Club van 1-1-2

M: 06-21330434

E: georgette.plomp@vr-rr.nl

 

Info voor scholen
...Het bezoek aan de Club van 1-1-2 is het laatste onderdeel van het brandpreventieprogramma voor basisscholen. In de groepen 4 en 7 krijgen de leerlingen les van een ervaren brandweerman of -vrouw; in groep 8 komen de leerlingen op bezoek. In onze agenda kunt u direct uw bezoek plannen.
Meer informatie
Plan hier een bezoek
Video